Dalagatan 34 (Mannen på taket-huset)

Dalagatan 34 | 1960 | Mer info: Mannen på taket på Wikipedia, Mannen på taket på IMDb

Trots att jag nu bott några år i Stockholm så känns det fortfarande smått overkligt varje gång jag passerar det här huset på Dalagatan, vilket sker några gånger i veckan. Impulsen att buga av vördnad inför en av Sveriges genom tiderna bästa filmer (och utan konkurrens den bästa actionfilmen) är svår att motstå, men jag brukar nöja mig med att titta upp mot taket och den översta våningen. Oavsett om jag är på hemväg från City eller på väg till Ica Sabbatsberg får jag bilden av en sårad Carl-Gustaf Lindstedt på piskställningen i huvudet. Varje gång, utan undantag. Den dag jag får se en liten kille på trehjuling vid fontänen vet jag inte hur jag kommer att reagera, om jag kommer att le för mig själv eller instinktivt ta betäckning i Eastmaninstituets entré som Gunvald och Kollberg gjorde.

 

Här är två klipp ur filmen som innehåller bilder från just det här huset med omnejd.